Ungdomslederne samles en gang i måneden for å bli sett og møtt, ledet og formet av Jesus gjennom undervisning, samtaler med andre ledere, bønn i grupper og forbønn.

tirsdag 22. januar 2008

Referat fra Unite Oslo 21.01.08

Anders B. Os var sammen med oss og underviste om forkynnelse. Her kommer et lite utdrag av samtalen vi hadde:

Et vers som har vært et viktig utgangspunkt for Anders er Matteus 16,15: Hvem sier dere at jeg er? Vi må begynne med å finne ut hvem Jesus er før vi kan forkynne han videre til andre. Derfor oppfordret Anders oss til å jobbe med å tenke over hvem Jesus er.

Han var også veldig opptatt av at vi måtte ta Jesus på alvor. Vi må sette av tid når vi skal forberede oss til en andakt!

Av og til er det vanskelig å beskrive hvem Jesus er for oss. F.eks beskrive at han er lys i natten. Et hjelpemiddel som Anders har brukt er musikk. Så han spilte en sang som handlet om håpet om evigheten sammen med Gud for å fortelle at Gud er lys. Men det er viktig at middelet blir større enn målet. Begrepsforståelse i en andakt er viktig. Hvis ikke ordet natt blir definert kan folk ha en ulik forståelse av hva du snakker om. Forklar hva du vil med begrepene du bruker.

Det er også smart å snakke om det ungdommene er opptatt med. Det går an å gjøre Jesus relevant inn i alle settinger for han bryr seg om alle. Men da må vi være bevisste på å definere begrepene vi bruker.

Anders har laget sin egen andakts teori. Bilde: Som andaktsholdere er vi en påfyller. Vi fyller på vann i ei bøtte. Men da blir det vanskelig å ta det med seg videre. Derfor må vi bygge opp en kopp til alle, slik at det er lettere å ta med hjem det man har hørt. Sørg for at alle sitter med sin egen kopp. Dette gjør man ved å definere begreper, hjelpe folk til å forstå og slippe Gud til.

Hvordan skal vi forkynne? Noen skriver alt ned ord for ord og øver inn det de skal si. Andre (Anders) skriver stikkord og lytter til Gud underveis. Vi er forskjellige. Og du må finne den måten som funker best for deg. Uansett vil Gud være den samme og påvirke deg hvis du slipper han til. Forberedelse er viktig!

Anders sin favoritt bibelhistorie er om da Jesus traff Sakkeus. Han har hatt fem forskjellige temaer på andakter, men brukt den samme fortellingen. Det betyr at det er mye forskjellig tematikk i mange bibelhistorier. Vi brukte litt tid på å ramse opp mulig vinklinger på historien om Sakkeus. Eks: Jesus kaller han med navn, Sakkeus vender om i møte med Jesus osv.

Apg 20, (?) ”Vi kan ikke la være å forkynne om det vi har sett og hørt”.
Hvis vi ser og hører det som bibelen snakker om, kan vi ikke la være å forkynne. Da har vi en andakt.

Mot slutten av undervisningen siterte Anders en av sine helter, Edin Løvås: ”Skal vi gå ut å forkynne Jesus holder det ikke å ha masse teori i bagasjen. Vi må gå med Jesus.” Vi må leve det vi snakker om, derfor må vi holde oss nærme Jesus. Det viktigste i en andakt er at Gud skal komme frem i forkynnelsen.

Helt til slutt viste Anders oss et praktisk tips vi kan bruke i en andakt. (Vanskelig å gjengi i ord...).

Bilde / tips:
Et blankt a4 ark = bilde på livet.
(brette arket fra hjørnet og 2/3 ned) Båt. Å ha en kul båt er viktig for mange.
(brette det andre hjørnet ned) Hus. Å ha et fett hus er viktig for noen.
(brette i 2.) Fly. Reise. Å ha noen fete opplevelser å prate om er viktig.
(brette i 2 igjen) Romskip. Å være pioner er viktig.

Men livet blir ofte ikke sånn som vi håper. Ting går skeis.
(River arket og det blir et kors.)
Men korset vil alltid holde. Jesus vil alltid være der.

Ingen kommentarer: